Dunjacka vid vandring

Jag vill slå ytterligare ett slag för dunjackan då detta är ett ypperligt plagg att ha med på sin vandring. En lätt dunjacka tar liten plats när den är nerpackad i en packsäck med rullstängning (en så kallad drybag). Pressa ner jackan så långt ner i säcken det går med händerna. Tag sedan tag i själva rullstängningen, tryck sedan ut luften ordentligt upprepade gånger innan ni rullar ihop rullstängningen. Detta resulterar i att dunjackan nu är ett litet och lättpackat paket.

Det är en fördel om dunjackan är försedd med en huva då detta är mycket skönt när det blåser. Detta är även varmt och skönt om natten ifall jackan används som förstärkning till sovsäcken. Yttertyget bör ej vara vattentätt eller vattenavstöttande då detta försvårar fukt från att dunsta ifrån det isolerande dunet. Ett fuktigt dun får sämre isolerande effekt. Ha hellre ett rymligt regnplagg som går att ha utanpå jackan vid regnkalla dagar. Skulle jackan bli blöt eller fuktig vrid ur den så gott det går och försök torka den så fort tillfälle ges. Det är bra att ha som rutin att vid fint väder torka sin dunjacka och dunsovsäck så fort tillfälle ges.

Vid vandring under barmarksäsong har jag inte behövt dunjackan så länge jag är i rörelse men däremot tagit på mig den direkt vid stopp. På detta sätt förloras inte onödig energi. 

Använd en lättare sovsäck

Ett sätt att minska vikten på sin packning är att välja en lättare/kallare sovsäck och sedan förstärka den med en dunjacka som även används som plagg under dagen. Men välj en rymlig sovsäck så att det inte blir trångt i säcken även om du är fullt påklädd(inga regnkläder utan endast kläder som transporterar fukt). Blir det trångt kommer både dunjackan och sovsäckens fluff att pressas ihop och isoleringsförmågan försämras. Är det o andra sidan varmt så pressa ner jackan i en säck och du har en lyxig dunkudde att vila huvudet på.

Jag skulle rekommendera en rymlig dunjacka då jag och säkert många andra vrider och vänder på sig under natten och är det då för trångt kan sömnen påverkas mycket negativt. Färgen på jackan är inte så viktig men kan vara smart att ha en som syns bra. Ifall oturen är framme och man går vilse. Med färggrann färger kan man enklare synas från en helikopter eller liknande. Värmeegenskaperna bestäms av tjockleken på loftet d.v.s. tjockleken på jackan när den har fluffat till sig. För att tillverka en lätt och varm dunjacka används ett dun med hög fil lpower. Detta ger en varm och skön dunjacka som fortfarande väger lite.

Det finns olika kvalitet på dun och för att veta vilket dun som isolerar bäst mäts dunets volym vid en given vikt. Detta mått kallasfill power, ju högre fill power desto mer volym fyller dunet ut och ökar på så sätt isoleringsförmågan. Det bästa gåsdunet som finns på marknaden just nu ligger runt 850-900 fill power.

Här finns en fin lätt dunjacka 

Förvara jackan luftigt under resten av året så håller sig dunet fluffigt längre.

Att vandra i dom svenska fjällen kan erbjuda ett mycket varierat väder med stora temperatur förändringar, blir det en köldknäpp är en dunjacka ett ypperligt plagg att dra över alla andra plagg som redan sitter på kroppen. :)

6 snabba tips för att packa lättare!

Vi använder oss av kakor för att erbjuda våra tjänster. Genom att använda våra tjänster godkänner du användning av kakor.