Friluftskök

Vid fjällvandring under barmarksäsong skulle det säkert gå att spara en massa vikt på att endast ta med sig något slags pulver för att sedan blanda sig drinkar under vandringens gång. Detta kanske passar den extreme som vill fjällvandra lätt, men vi är ju ute för att njuta också eller hur? Detta är alltså inte något jag själv skulle välja utan jag vill hellre äta god varm mat.

Öppen eld

Ett ultralätt alternativ är att endast bära med sig ett kokkärl och sedan värma maten över öppen eld. En eld tillhör också friluftslivet och ger en skön avkopplande känsla. Att göra eld kan vara mycket svårt om förhållandena är ogynnsamma, till exempel när det regnar och blåser. Detta bör därför tränas mycket innan denna metod används i skarpt läge. Eldförbud kan också förekomma.

Vedkök

Att använda ett vedkök är en tanke jag gillar. Kökets utformning maximerar förbränningen av veden och lågan blir riktad endast mot ditt kokkärl som står uppe på. Med en näve torra pinnar i detta lilla kök kan du laga din mat och du har även något att ställa ditt kokkärl på till skillnad från en öppen eld. Det är en härlig känsla att kunna klara sig utan att behöva ta med något bränsle och detta bidrar givetvis till en lättare packning. På fjällvandring över kalfjället kan det vara svårt att hitta ved så tänk på att ta med dig ved från tidigare rastplast. 
Lite sotigare och bökigare är det att använda vedkök, men det kan det vara värt. En hel del träning krävs samt goda kunskaper om vart man kan hitta och hur man kan använda torr ved. Vedkök är ganska enkla att tillverka själv men går även att beställa ifrån USA och England. Vill du bygga ditt eget vedkök så finns det bra gör-det-själv-beskrivningar på internet.

Gasbrännare

Ett annat bra, enkelt och ultralätt köksalternativ är gasbrännaren som finns i lite olika modeller. Den lättaste är den toppmonterade som skruvas fast direkt på gasbehållaren. Vrid på gasen och tänd brännaren och du är redo att laga käk. På dom flesta brännarna kan lågan/värmen regleras vilket är mycket praktiskt om man vill sjuda soppan eller stormkoka pasta. För att spara bränsle används ett vindskydd runt köket, men var försiktig med att täta för mycket runt gasbehållaren med vindskyddet då gasbehållaren kan explodera om den blir för varm. Använd ett vindskydd som ger god ventilation nertill vid gasbehållaren så är detta inget problem. Det är svårt att få ut gasen när den är kall vilket betyder att gas blir direkt olämpligt för vinterbruk.

Kolla in detta gaskök

Spritkök

Spritkök är förmodligen de mest använda friluftsköken. Själv tycker jag att det kan vara lite söligt med sprit och brandrisken är högre om man t ex skall laga mat inne i tältet. Lågan kan vara lite opålitlig och svåra brännskador har förekommit när spritkök har använts på ett oförsiktigt sätt. I jämförelse med ett gaskök upplever jag det bökigare att reglera värmen på ett spritkök, men sprit är samtidigt lämpligare att använda på vintern. Sprit som bränsle är enklare/billigare att få tag på om man t ex är utomlands och vandrar.

Vill du bygga din egen ultralätta spritbrännare så finns en uppsjö  av gör-det-själv-beskrivningar på internet. Här är en variant: 

 Gå in här för att läsa om hur du packar en Ramlös ryggsäck

Lycka till!
Vi använder oss av kakor för att erbjuda våra tjänster. Genom att använda våra tjänster godkänner du användning av kakor.