Klädsel vid fjällvandring!

Vindjacka och vindbyxor
Vår kropp har ett osynligt skikt närmast huden som isolerar/lagrar värme och detta skikt kan blåsas bort med t ex vind. Därför kan temperaturen upplevas olika beroende på hur mycket det blåser fast temperaturen egentligen är den samma.
Våra kläder isolerar och håller värme kvar, men för att inte denna värme ska blåsa bort är det oerhört viktigt att stoppa vinden med det yttersta plagget på kroppen. Detta jobb görs av ett vindtätt material.
Det finns oerhört många olika vindplagg att välja mellan, men jag rekommenderar ett vindplagg utan vattenavisande förmåga. Varför? Jo, även om det finns regnplagg med andningsförmåga så andas dom inte på långa vägar lika bra som ett vindplagg. Vid ansträngning kommer jag att svettas bra mycket mer i ett regnplagg med andningsförmåga än jag skulle göra i ett enkelt vindplagg. Jag tycker absolut att det är värt vikten att ha med två plagg, ett ultralätt vindplagg och ett ultralätt regnplagg.

Regnkläder

Vatten har en mycket kylande effekt på oss människor och därför är det viktigt att vi håller våra isolerande kläder torra för att hålla värmen. Detta kan givetvis göras med olika metoder.
Det vanligaste alternativet är regnjacka och regnbyxor som tillverkats i ett vattentätt material som t ex galon. Idag är det även vanligt med vattentäta material som släpper igenom ånga (svett som dunstar från kroppen) men inte rinnande vatten i form av regn. Detta gör att man inte blir lika svettig som i ett galonplagg. En sådan ultralätt regnjacka som "andas" rekommenderar jag stark när det regnar, men endast när det regnar annars används en separat vindjacka.
Ett annat exempel är ponchon som ger ett skydd åt ryggsäck, överkropp, huvud och övre delen av benen.

Kläder mot kroppen.

Personligen tycker jag att ull är överlägset alla andra material att använda närmast kroppen. Ullens speciella fiberegenskaper gör den näst intill magisk. Ullfiber absorberar fukt och innehåller keratin, vilket ger materialet antibakteriella egenskaper. Ull har därför förmågan att hålla sig fräscht mycket längre än något syntetmaterial. Ullfiber har en förmåga att bibehålla sin spänst även om den blir fuktig, vilket gör att materialet kan lagra luft och värma trots fukten.
Vid fjällvandring har jag märkt att tunna underställ i merinoull är det bästa. Använd två tunna ullunderställ istället för en tjockare tröja så kan du reglera tjockleken/värmen efter behov.
Vid aktivitet och förflyttning har jag en tunn ullunderställströja på 200 g/m2 närmast kroppen, sedan vindjackan över detta. På nedre delen vanliga kalsonger och på benen endast vindbyxor. Om det blir kallare sätter jag på mig långkalsonger i ulfrotté 200 g/m2 och en tröja i ullfrotte 200 g/m2 över det undre lagret. På huvudet har jag en keps som i kallt väder förstärks med mössa över. På fötterna dubbla nylonstrumpor för att minska friktionen mot huden.

Dunjacka

Dunjackan är ett plagg med dubbel funktion. Den kan användas som extra isolering till sovsäcken eller som ett värmeplagg vid rast och vila. Med en dunjacka kan jag välja en lättare sovsäck plus att jag har ett värmeplagg att ta på vid rast och vila. Det är otroligt hur effektiv en dunjacka av god kvalitet är. Det kan kännas som att dunjackan har inbyggda elslingor  : ). En dunjacka av låg vikt är dessutom väldigt komprimerbar och lätt att trycka ner i ryggsäcken. Dunjackan ger överlägset med värme för sin vikt jämfört med andra plagg.
Här hittar du en kanon fin Dunjacka

Kläder vid sömn

Vid sömn används alla värmande kläder i sovsäcken för att kunna välja en så lätt sovsäck som möjligt. Ullunderställen, yllesockar, dunjacka, mössa, vantar etc.
Övriga plagg
Mössa är otroligt viktigt! Stor värmeförlust sker just via huvudet och därför bör du absolut sova i en mössa. Fleecevantar och yllesockor är också sköna plagg att sova i och att använda vid kallt väder kring lägret.

Lycka till med er fjällvandring!

Vi använder oss av kakor för att erbjuda våra tjänster. Genom att använda våra tjänster godkänner du användning av kakor.