Kniv för vandring och friluftsliv

En kniv är ett mycket användbart verktyg och är nog ett av dom mest använda i historien. Vid vandring och friluftsliv är en kniv mycket användbar. Kniven är uppbyggd av ett blad och handtag. På bladet finns en slipfas och där denna blir vass kallas för egg.
Stålet fortsätter alltid ner i handtaget en bit för ett bra montage (förutom fällknivar).
Om stålet på kniven fortsätter hela vägen igenom handtaget kallas detta för fulltånge. Detta ger den starkaste kniven och skulle handtaget gå sönder kan man vira något runt detta för att få ett provisoriskt handtag. Med detta inte sagt att knivarna med halv tång är dåliga, tvärtom de tål mycket belastning de också och är ofta billigare.
Själv använder jag gärna en Mora Bushcraft black då den är mycket trevlig att jobba med och mycket prisvärd.


Kniven bör vara vass desto vassare kniv desto enklare blir kniven att använda. Så var försiktig med din kniv. Var förnuftig och gräv t ex inte i jorden med den utan tälj istället till en pinne för att gräva med. När du kommer hem från vandringen eller skogen se till att inte kniven ligger kvar i en blöt slida utan ta isär och torka för att sedan förvara kniven i slidan.
En bra allround kniv bör inte vara för stor eller för liten. Den bör gå att vända i handen och greppet bör kännas bra oavsett hur bladet vrids. Detta för att det ska vara skönt att använda kniven i olika tälj positioner/tekniker under en längre tid utan att få blåsor. Personligen vill jag inte ha någon parerstång då detta känns mer i vägen.
Jag brukar förvara ett eldstål på knivslidan ditsatt med ett gummiband(en bit cyckelslang)då vet jag alltid var jag har eldstålet och det går fort att få fram.

Använd kniven rätt

För att spara energi och minska skade risken vid användande av en kniv så finns det en del tekniker och råd om hur man bör hantera kniven.
En bra teknik vid tillverkning av fjäderstickor(som sedan används för att göra upp eld). Låt ämnet ta stöd mot marken och vänd knivseggen bort från dig själv och pressa kniven framåt med hela kroppen istället för att endast använda armen, detta sparar energi och blir mer kontrollerat.
För att få mycket kraft vid täljning kan man använda sig denna teknik. Kniven greppas närma kroppen vid bröstet och bladet är vridet horisontellt och andra handen håller ämnet i samma höjd.
Bestäm var skäret ska börja (placera kniven där) och dra sedan isär ämnet och kniven med ryggmusklerna, på detta sätt får man mycket och kontrollerad kraft(i videoklippet längre ner på sidan visas detta tydligare).
Batonging är en teknik för att klyva ved. Kniven läggs över ändträet på vedklabben och sedan tvingar man kniven ner genom att slå på ryggen av kniven med ett annat vedträ tills det klyvs. Går det mycket tungt t ex på en kvist eller liknande är det bättre att ta loss kniven och strunta i just det vedträt, du vill inte riskera din kniv. 
Om denna teknik ska tillämpas bör kniven vara stadig. Denna teknik kan också användas för att kapa av grenar eller mindre träd.

Här finns en bra video som visar en del av de kniv tekniker som finns :)


Det finns en mängd stål som används i knivar men en klar favorit är kolstål som är relativt enkelt att slipa och bryna sylvasst. Nackdelen är att det rostar men om kniven sköts om och förvaras torrt så är detta inget problem.
Det finns mycket bra knivar i många olika prisklasser men för den som är osäker på vad hen vill ha skulle jag rekommendera att börja med en mora Classic en billig kniv som funkar till det mesta och om den sköts om korrekt kommer den hålla i många år. Denna kniv är också relativt lätt att bära med på vandringen eller skogsturen utan att tynga packningen speciellt.
Lycka till med ditt äventyr :)
Vi använder oss av kakor för att erbjuda våra tjänster. Genom att använda våra tjänster godkänner du användning av kakor.