Trasigt tält under fjällvandringen?


Det är viktigt att man tar med sig ett bra reparations kit på vandringen. Har man otur och får ett hål i tältet redan vid första dagen så kan det bli ett besvär som påverkar hela turen negativt om inte detta kan åtgärdas. Det är också stor risk att hålet/revan blir större om den inte lagas direkt. Det går givetvis att laga annan utrustning med dessa metoder/material som beskrivs nedan.

Sytråd och nålar bör vara med. En stark sytråd ska det vara, ha gärna med tandtråd också då det går att sy i grövre material med denna. Detta är saker som väger väldigt lite så snåla inte på detta. Samma gäller Synålar så ta med flera då dom lätt går av. Det är olika nålar till sytråd och tandtråd. Ta gärna med några säkerhetsnålar också.


Lim av typen Liquisole/Stormsure är elastiska och vattentäta och mycket bra men nackdelen är att de tar lång tid på sig att härda och den tiden kanske man inte har. Det finns andra bra lim som härdar i solljus. Alla dessa lim funkar utmärkt att laga vadare med också.
Dessa lim fastnar inget bra på Silnylon.

Silvertejp är faktiskt så bra som alla säger. Fixa ett hål i sovsäcken för att inte dun ska läcka ut, det fixar ett hål i tältet. Det fixar det mesta tillfälligt för att du sedan kan göra en mer permanent lagning vid hemkomst.

Lagningslappar för tält och tyg finns i en uppsjö och dessa är mycket bra att ha med sig. Kan bli en mycket bra lagning om det används på rätt tyg och med noggrann applicering. Har du ett uppblåsbart liggunderlag brukar man få med reparations lappar/lim till detta.

Snabblim kan vara användbart. Lim-stav ifrån limpistol går utmärkt att smälta med tändare och fixa diverse grejer med.

Remmar och snören är också bra att ha med. Kan användas som förstärkning till tältlinor eller att spänna fast utrusning med på t ex ryggsäcken.

En tång har jag märkt är oumbärlig.

Sedan är det fantasin och tålamod som sätts på prov. Det kan vara så att man behöver göra om en lagning igen och igen under en och samma fjällvandring.


Vid ett tillfälle efter tre dagar på fjället med ruskigt väder och en hel dag i spöregn var det dags att sätta upp tältet. Väl inne i skydd från regnet märker vi ett läckage i nocken på tältet. Det droppar rätt ner på min kompis plats och detta innebär blöt sovsäck i kallt väder= inget bra. Efter mycket svordomar över detta tält så lugnande vi oss och då kom fantasin till hjälp. Vi diskuterade några alternativ och kom sedan fram till att vi ska prova att spänna regnjackan över nock och med hjälp av lite extra linor spänna ner jackan runt om. För att sedan nästa dag göra en lagning. Efter några minuter var detta fixat och jackan var nu sträckt fint över läckan som ett extra lager. Eftersom jackan blev sträckt efter tälttyget i alla riktningar tog den inte vind heller. Detta blev kanon inte en droppe läckte in och nästa dag kunde vi göra en mer ordentlig reparation. 

Vi använder oss av kakor för att erbjuda våra tjänster. Genom att använda våra tjänster godkänner du användning av kakor.